VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI, VINAŘSTVÍ MIKULICA UŽ VYPRODALO VĚTŠINU PRODUKCE ROKU 2014. DALŠÍ NABÍDKU DOPLNÍME PO NALAHVOVÁNÍ ROČNÍKU 2015. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ A VĚŘÍME, ŽE SE V PŘÍŠTÍM ROCE BUDETE MÍT SKUTEČNĚ NA CO TĚŠIT!

O vinařství

Naše vinařství vzniklo v roce 1993 a navázal jsem tím tak na dlouholeté zkušenosti, které jsem během mého života získal při setkáváním s vínem. Již od mládí mě otec učil poctivé práci ve vinici, později i ve sklepě. Při zaměstnání jsem se vinařením spíše bavil, získával jsem nové poznatky, víno jsem vyráběl pro osobní potěšení a pro své přátele.Nyní se pěstováním révy a výrobou vína zabývám naplno. Moji velkou radostí je moje žena Marie, která mi hodně pomáhá jak psychicky, tak i fyzicky. Spolu jsme vychovali dvě dcery Pavlu a Hanu, ty jsou již vdané a mají k vinařství také blízko, ale i syna Petra, jenž pokračuje v odborném vzdělání na vysoké škole, která dává další potenciál našemu vinařství.

V současné době obhospodařuje 13 500 ks keřů révy vinné, na rozloze přibližně 4 hektarů. Poměr bílých a modrých odrůd je asi přibližně stejný, přičemž u modrých odrůd je výrazně redukovaná sklizeň tak, abychom dosáhli co nejoptimálnější vyzrálosti hroznů a snížení kyselin. U bílých odrůd je třeba harmonie cukrů a kyselin v bobuli, proto se snažíme o včasný sběr a zachování svěžesti a typičnosti odrůdové skladby. Vína vyrábíme v nově vybudovaných sklepních prostorech, která jsou s postupem času modernizována, doplněna o nové technologie řízeného kvašení, klimatizací, apod. Součástí zrání červených vín určená pro lahvování je i půlroční ležení v dubových sudech, kde víno přijímá přirozenou mikrooxidaci, která pomáhá ke kladnému vývoji vína. Ve vinařství naleznete kvalitní vína jakostní a přívlastková, která jsou v optimální kondici plněna do lahví. Velká část vín se prodává přímo „ze sklepa“, další pak do gastronomických zařízení, či vinoték. Ať je tedy toto krátké povídání vřelým doporučením k návštěvě našeho vinařství… Miroslav Mikulica, majitel, sklepmistr